Jarný šalát

Od Utona.

Skorá jar

V nabitom programe sa mi objavila neplánovaná chvíľka voľna. Volám bráchovi a ten má tiež čas vypadnúť niekam do prírody. Pekné dni končia a počasie sa ide rapídne zhoršiť. Skúsime ešte nezmoknúť. Cestou z mesta sa snažíme určiť si nejaký cieľ. Brácho navrhuje jarný šalát a mne sa táto myšlienka páči. Je pod mrakom a dvíha sa vietor. Sme vo výške nejakých 500 m nad morom a napriek končiacemu sa slnečnému týždňu sa v priestore, ktorým kráčame príroda prebúdza len pomaly. Nachádzame pažítku, púpavy, skorocel, pastiersku kapsičku, pľúcnik.

Prvosienka Pažitka Pastierka kapsička Skorocel

Pod lieskami a jelšami narážame na krásne , ale jedovaté rastliny – snežienky, chochlačky, veterníky,  blyskáč jarný. Rozprávam bráchovi o tejto rastline a zmienka o škrobom nabitých hľuzách ho upúta. Hľuzy som zvykol zbierať vždy až po odkvitnutí kvetov, keď boli väčšie a varil som ich vo vode, ale rozhodol som sa o ne spestriť dnešnú prírodnú chuťovku aj keď sú ešte malé a ich zber pomerne pracný. Ďalším spôsobom ich úpravy je sušenie a mletie na múku, ale na tento spôsob som si zatiaľ nenašiel čas. Rastlinky blyskáčov, ktoré nachádzame sú úplne mladé a pred rozkvitnutím. Čitateľom tohto článku rozhodne neodporúčam experimentovať s touto rastlinou pretože, ako som už uviedol je JEDOVATÁ.

Kolónia Blyskáča jarného Polenie smrekových koreňov Polenie smrekových koreňov 2 Smrekové korene

Vietor stále silnie a tak uvažujeme, že zastavíme, spravíme zástenu proti vetru a prípadnému dažďu, pripravíme a zjeme šalát. Brácho zisťuje, že nezobral žiadny povraz a keďže je blízko smrek, ukazujem mu ako rýchlo získať náhradu za špagát z jeho koreňov.

Pľúcnik lekársky - detailVeterník žltuškovitýPrístrešok stojí a ja sa rozhodujem, či  skúsim hľuzy blyskáča upražiť alebo nie… hm… nakoniec rastlinka je ešte mladá… a hľuziek nie je veľa… Môj sofistikovaný vyhodnocovací proces ukončuje bráchova zvedavosť a jeho – “no daj to tam už…” 😀 😀 Upražené hľuzy nás nenadchýňajú a oproti predchádzajúcim prípravám mi pripadajú zbytočne horké.

Poďme na šalát. Keďže sú rastlinky mladé, neobťažujem sa s triedením tradične zbieraných jedlých častí a okrem koreňov ich pridávam do šalátu celé a nepokrájané. Opláchnuť, trochu soli, octu, oleja, premiešať… Sedíme v závetrí prístrešku a na celtu už bubnuje dážď. Delíme si porciu šalátu, ktorý je aj vďaka pridaným ingredienciám z domu viac ako uspokojivý.

Hustým dažďom a silným vetrom sa poberáme späť do mesta.

Comments

comments

Ďaľšie články