Spracovanie kože v domácich podmienkach

Uton vyčinil ďalšiu ovčiu kožušinu a o postup sa podelil v článku. Ak si to chcete skúsiť sami, dá sa to aj bez dohľadu skúseného majstra…

Spracovanie ovcej koze v domacich podmienkach (3)

Ako tradične pred Veľkou nocou sa ku mne dostala koža zo staršieho barana alebo ovce. Bola už tvrdá so zvyškami mäsa, tuku, atď. Fakt som sa rozhodoval, či to skúsiť indoor alebo nasoliť a počkať, kým budem mať čas urobiť to niekde vonku. Pomerne aromatickú hmotu som namočil na noc do suda s približne 30 litrami vody. Nechcel som riskovať následné vypadávanie chlpov z kožušiny zapríčinené “pokazením” kože v roztoku a tak som pridal 2 hrste soli.

Druhý deň, keď bola kompletne rozmočená a neboli na nej tvrdšie miesta, som kožušinu vybral a opral a očistil. Pridal som asi 1/2 dl saponátu na riad aspoň na hrubé odmastenie. Vodu som pri praní niekoľko krát vymenil, až ostala číra.

Nasledovalo miazdrenie, pri ktorom som  použill plátenné vrecko (rukavice som nemal 🙁 ) na lepšie uchopenie šmýkajúcich sa blán a mäsa, tupý nôž s oblou čepeľou a rezbársky nôž na výrobu lyžičiek. Prešla asi hodina, kým som usúdil, že koža je pripravená na činenie. Ale nie celkom kvalitne očistené okraje som pre istotu (aby sa mi to v činiacom roztoku nezačalo kaziť) orezal klasickým lacným orezávačom.

Roztok obsahoval cca 25 litrov vody, 700 g soli a 350 g kamenca. Do neho som kožušinu namočil na 7 dní a poctivo som ju v sude aspoň 3x denne poriadne premiešal. Tekutina sa len zľahka zakalila, pravdepodobne sa z kožušiny vymočil ďalší kal a nečistoty, keďže srsť na kožušine je pomerne dlhá. Používam plastovú nádobu a počas činenia som ju nezatváral. Obsah mal po celý čas slabo baraniu, nie nepríjemnú vôňu.

Po 7 dňoch som kožu vybral a poriadne znova vyčistil. Niekoľko hodín som ju nechal vymočiť v čistej vode. Proces som opäť opakoval niekoľko krát, až pokiaľ ostala voda úplne číra. Potom som kožu dôkladne vyžmýkal.

Následne som si pripravil emulziu na namastenie mäsovej časti pozostávajúcu z pol litra vody a v nej rozmixovaných 3 vaječných žĺtkov. Kožušinu som ňou z mäsovej strany dôkladne natrel. Emulzia sa do kože pekne vpíjala a koža ostávala mierne klzká. Emulziu som minul celú, zložil kožušinu mäsovými časťami k sebe a zabalil do odpadkového vreca. Vrece som nechal cez noc stáť v chlade.

Rám som si nechal urobiť z pozinkovaných cólových vodovodných trubiek pospájaných kolenami a rozmermi 2×2 m. Keďže som to nedomyslel, pripevnil som SK páskami z vnútornej strany rámu, L-kové profily, ktoré sa používajú na regáli. Zohnať dostatočný počet kovových háčikov nebol problém a na vystuženie som sa rozhodol použiť lacné umelé lyko.

Na upevnenie kožušiny do rámu som sa rozhodol použiť 2 uzly. Na kovový háčik som nadväzoval constriction knot (neviem jeho názov v slovenčine) pre jeho jednoduchosť, silu úväzu a pokiaľ z neho háčik vyberiem, neostane na špagáte uzlík. Háčiky som povpichoval do predrezaných dier do kožušiny. K rámu som pripevnil špagát pomocou jednoduchého uzlu s rýchlo rozviazateľnou slučkou. Kožušinu som začal upevňovať symetricky z vrchu vo vzdialenosti +- 10 cm od seba.

Počasie nebolo slnečné, srsť dlhá a tak koža schla len pomaly – 3 dni. Bolo to moje prvé použitie rámu a bolo to dobré rozhodnutie, pretože následná úprava kože tj. mäkčenie  a šmirgľovanie išlo úplne hladko a rýchlo.

Počas vysýchania a mäkčenia kože som špagáty niekoľko krát dopínal. Mäkčenie som robil v okrajových častiach rukami, naťahovaním, v strede pretláčaním ako na trampolíne. Oddelené vlákna opticky menili sivú farbu mastného vzhľadu  na nepriesvitnú bielu.

Ako koža schla, čistil som ju ešte pomocou šmirgľa a zbavoval ju tmavších pozostatkov blán. Po vyschnutí ostala koža pekná biela.

Nakoniec som kožu obstrihol okolo okraja a poriadne vyčesal. Keďže nebola dokonale odmastená, ostáva v nej zatiaľ slabá ovčia vôňa, ale tá sa po pár dňoch na slnku vyvetrá :).

Výsledok je solídny a vzhľadom na to, že koža bola činená v domácich podmienkach je výsledok priam veľmi dobrý.

01_Máčanie suchej kože vo vode s pridanou soľou 02_Rozmočená koža 03_Miazdranie 04_Odpad po miazdrení 05_Čistenie a odmasťovanie kožušiny 06_Vypraná kožušina vo vode 07_Máčanie kožušiny v činiacej zmesy zo soly a kamenca 08_Finálne pranie a čistenie kožušiny po miazdrení 09_Finálne pranie a čistenie kožušiny po miazdrení 10_Kožušina pripravená na mastenie 11_Mastenie kožušiny z emulziou vody a vaječného žĺtku 12_Odpočívanie namastenej kože 13_Upevnenie kožušiny do rámu 14_Constriction knot použitý na háčiky 15_Rýchlorozviazatelná slučka pre upevnenie na rám 16_Vystuženie končatiny 17_Napnutá koža 18_Napnutá koža 19_Nevyčesaná kožušina 20_Zmakčovanie dopínaním v ráme 21_Zmakčovanie dopínaním v ráme 22_Masová strana so zvyškami blán 23_Odstraňovanie blán odtŕhaním 24_Masová strana so zvyškami blán 25_Koža po ľahkom ošmirglovani 26_Koža po ľahkom ošmirglovani 27_Odpad po šmirgľovaní 28_Kožušina 29_Kožušina 30_Kožušina 32_Kožušina

Comments

comments

Ďaľšie články