Strelecký meraný tréning

Prednedávnom sme sa s kamarátmi zúčastnili výborného meraného streleckého tréningu určeného pre verejnosť v štýle IDPA na strelnici Priechod pod záštitou C.A.T. a BBSA.

Úvod
Pozvánku na tréning hodil do skupiny niektorý zo spoločensky aktívnejších kamarátov. Dátum vyhovuje, cena prijateľná, scenár zaujímavý, potreba stretnúť sa s priateľmi a ísť si „streliť“ pomerne silná. Chvíľu na FB sledujem diskusiu ohľadom stageov a minimálneho množstva potrebného streliva a s vďakou prijímam kamarátovu ponuku na transport.

Ráno je lenivé a upršané. Výstroj nehľadám, nie je treba. Meraný tréning pre verejnosť organizovaný priateľmi z C.A.T. a BBSA sa bude niesť v duchu IDPA, takže skryté nosenie v civilnom oblečení.
Kvôli dažďu overujem u organizátora aktuálnosť akcie a ten ma s radosťou oboznamuje s novým balistickým posudkom, umožňujúcim streľbu z krátkych zbraní na papierové terče s krytých kójí.

Na benzínke sa stretávame s druhým autom idúcim z Martina. Raňajkujeme, pijeme kávu a téma rozhovoru sa pomaly sústredí na blížiaci sa tréning a zbrane všeobecne. Stále výdatne prší.

Strelnica Priechod
Strelnica v Priechode, situovaná v krásnom horskom prostredí, bola v minulosti čisto poľovníckou strelnicou a umožňovala len obmedzený strelecký zážitok. Nevýhodou bola aj absencia akéhokoľvek signálu mobilných operátorov, o dátach nehovoriac. Súčasný nájomca a správca Matúš N. pristúpil k renovácii veľkoryso. Nový balistický posudok, tj. širšie strelecké možnosti, signál, rýchla wi-fi, moderný kamerový systém, široká škála zábran, prekážok a terčov, renovácia interiéru aj exteriérov. Súčasný stav umožňuje streľbu na vzdialenosť 100 m, parkurovú aj mierenú streľbu z dlhej či krátkej zbrane a pohodlne uspokojí naraz okolo 15 strelcov.

V priestore je už vyvesená červená vlajka, súkame sa z áut a mierime do pergoly so streleckými kójami. Všetky štyri stanovištia sú už pripravené. Mnohým papierovým rukojemníkom v silnom daždi ovisli hlavy.
Priestor sa pomaly plní známymi aj neznámymi tvárami. Je cítiť vzrušenie z nadchádzajúceho zážitku. Z davu sa vyčlenia dve postavičky a zjednajú si poriadok. Nestojí ich to veľa úsilia. Dav je disciplinovaný. Sú to Matúš N., správca strelnice a predseda C.A.T. a Michal B., zakladateľ BBSA a organizátor akcie.

Meraný strelecký tréning
Po krátkom privítaní a stručnom, ale praktickom BOZP nám popisujú plán tréningu. Stanovištia najprv prejdeme cvične, a na záver na čas, formou súťaže. Prvý stage je skôr na rozohriatie, dva terče, v každom čakajú tri zásahy, 2x alfa, raz hlava, nechávajú ľuďom čas na zamierenie, nikam nás neženú. Napriek tomu to pekne odsýpa a neprestajné pindanie, hodnotenie a porovnávanie okolia vyvoláva presne tú dávku stresu, ktorá robí výrazný rozdiel medzi samostatným tréningom na strelnici a streľbou pod stresom. Druhý stage je kývačka, vymedzená rukojemníkmi a vítam krátku teóriu k zvládnutiu tejto úlohy. Tretie stanovisko je najkomplikovanejšie a vyžaduje viac sústredenia. Niekoľko cieľov, niekoľko „no-shootov“, riešenie spoza prekážky. S rešpektom sledujem trénovaných strelcov, ich pohyb, presnosť, rýchlosť. Nenechávam sa strhnúť a idem si ako viem… Posledné stanovište je 25 m vzdialený kovový terč s preklápacou hlavou. Simple, ale nie je to nuda. Nakoniec mierne upravené tréningové stanovištia pospájané a absolvované na čas. Vzrušenie, sebakontrola, sebapoznanie… paráda…

V skupine 15 strelcov, je niekoľko nováčikov, ktorí sú usmerňovaní a vedení skúsenejšími strelcami alebo priamo organizátormi. V tomto smere je skupina značne nevyvážená a ani napriek tomu nedochádza k otravným prestojom. Aj keď bol priestor solídne zaplnený k porušeniu bezpečnosti nedošlo.

Sčítanie bodov a vyhodnotenie je rýchle. Celkom vyhovuje. Priateľská rozlúčka, cesta domov… Už neprší…

Hodnotenie akcie
Členovia C.A.T. a BBSA sú skúsení strelci a organizátori. Širšej verejnosti aj uzatvoreným skupinám sa venujú niekoľko rokov a kvalita ich práce je na vysokej úrovni. Bezpečnosť, priateľská atmosféra, profesionalita, trpezlivosť. Štandard potrebný pre takúto činnosť obohatený o zaujímavé strelecké situácie v atraktívnom prostredí robí z akcie zážitok, na ktorý sa oplatí prísť vždy.

Potrebné kontakty a informácie o ďalších tréningoch, akciách a súťažiach nájdete na stránke https://kurzy.survivor.sk/strelecke-kurzy/ alebo https://bbsa.sk/