Medvedí cesnak – 4 recepty
Na internete nájdete tony receptov s medvedím cesnakom. Sú veľmi podobné a asi ani ja tu Ameriku neobjavím. Nevarím však rád a tak sú moje recepty jednoduché a nevyšperkované, čo môže byť pre nieko zaujímavé.
- 25 g masla
- 4 stredne veľké zemiaky
- 2 cibule
- 5 hrstí medvedieho cesnaku
- 200 ml smotany na varenie
- chlieb
Nakrájanú cibuľku osmažte na masle. Pridajte nakrájané zemiaky a smažte ich, kým nezačnú chytať farbu. Pridajte soľ a korenie podľa chuti. Zalejte potom malým množstvom vody a povarte. Keď sa zemiaky uvaria, tak pridajte smotanu na varenie a nakrájané listy medvedieho cesnaku. Ochutnajte a dochuťte. Po pár minútach polievku odstavte. Rozmixujte ponorným mixérom.
Podávajte s krutónmi z opečeného chlebíku a posypte nadrobno nakrájaným medvedím cesnakom.
- 3 hrste medvedieho cesnaku
- 100 g jemne nastrúhaného tvrdého syru
- kyslá smotana alebo jogurt
- a jasné – soľ, korenie
Nakrájajte nadrobno medvedí cesnak a všetko to premiešajte. Dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou.
- medvedí cesnak
- orechy (kešu, píniové, vlašské…)
- olivový olej
Simplemente Maria, iba nastavte pomer cesnaku a orieškov podľa chuti, prelejte rozumne olivovým olejom a jemne pomixujte. Ja mám radšej keď je pesto nahrubo nasekané, ale kľudne môžete suroviny rozmixovať na kašu. Pesto skladujem v menších sklenených nádobách v chladničke a pred užitím do neho pridávame nastrúhaný tvrdý syr.
- medvedí cesnak
- vodka
Zaváraninovú fľašu vyplňte listami medvedieho cesnaku a zalejte doplna vodkou. Na tri týždne uložte fľašu na tmavé miesto. Potom extrakt dôkladne preceďte cez látku a nadávkujte do malých sklenených fľaštičiek.