Príprava slimákov v teréne

P1100797TOPUton sa s nami podelil tentokrát o kulinársky zážitok. Veľmi by som ocenil ak by ma nabudúce pozval aj na ochutnávku. 🙂

…Konečne začalo pršať menej a ja som sa mohol vydať ďalej. Kráčal som lúkami a nízkymi, krovinami porastenými kopčekmi a zrazu som uvidel veľkého slimáka s maličkým, prichyteným na jeho ulite. Hneď som si uvedomil, že by bolo fajn mať druhý deň na obed nejaké mäsko. Začal som po slimákoch pátrať a za 15 min som mal 10 ks, tj asi pol kila veľkých slimákov záhradných. Uložil som ich do igelitového vrecka, spravil im diery a pokračoval v ceste. Podvečer znova pršalo a ja som sa opäť pripravil na noc. Ráno sa mi nechcelo pokračovať v ceste a tak som sa začal venovať príprave obeda.

Ak máte chuť stráviť s nami v lese pár nocí a skúsiť si techniky prežitia v prírode, pozrite si ponuku našich kurzov na https://kurzy.survivor.sk .
Kurzy prežitia so survivor.sk.

Keďže už nepršalo a slniečko víťazne bojovalo s oblakmi, bolo mi veselo. Vyšiel som na lúku a nazbieral nejakú polievkovú zeleninu. Kozonoha, rebríček, lipkavec, žihľava, skorocel. Ľutoval som, že som cestou nenašiel lopúch, lebo stopky jeho listov a korene by sa mi do polievky veľmi hodili. Cestou som však našiel bazu obsypanú  uchovcom a tiež som si ho za hrsť nazbieral. Nachádzal som sa v podhorskej oblasti, takže získať a ošetriť vodu nebol problém. Preto som k obedu pristúpil, čo sa týka vody, veľkoryso. Slimáky boli z časti vyprázdnené a boli polepené výkalmi, tak som ich najprv opláchol vo vrecku s čistou vodou. Nasledovala ich rýchla smrť vo vriacej, poriadne nasolenej, vode. Varil som ich asi 15 min. Sliz ktorý vylučujú na povrch zmenil konzistenciu na tuhé žltkasté mäkké hrudky. Vôňa šíriaca sa z ešusu mi nič nepripomínala, ale nebola mi nepríjemná. Po odstavení som telá slimákov vybral jednoducho z ulity paličkou von, oddelil vnútornosti, rozrezal nohu pozdĺžne na polovicu, otrel zbytkový sliz a začal znova variť v čistej nasolenej vode. Vôňa mi tentokrát pripadala známa – mäsová. Po 15 minútach som slimačie nohy znova odstavil, vodu vylial a do papierovej servítky poutieral zbytky slizu – nemusel som to robiť, lebo ho bolo tento krát naozaj málo. Začal som variť nohy tretí krát a tentoraz som k nim pridal aj huby,  polku hovädzieho bujónu a nazbieranú zeleninku. Keďže som mal chvíľu čas, vystrúhal som si z borovice jednorazový báger nízkej estetickej úrovne, ale funkčný. 🙂 Po 30 minútach boli všetky ingrediencie v polievke pekne mäkké, ešte aj stopky a listy kozonohy. Napriek tomu, že polievka vyzerala a voňala výborne, pustil som sa do nej opatrne. Zbytočne… Nie som labužník a možno preto mi polievka výborne chutila, aj keď jednotlivé chute boli čiastočne prekryté bujónom. Slimáky neboli nijak zvlášť tuhé, mali podobnú chuť aj konzistenciu ako kuracie žalúdky. Záver. Takmer bez námahy som mal za hodinu pripravenú hodnotnú zdravú polievku, ktorá si vyžadovala len pol bujónovej kocky na 750 ml polievky. Takže so 4 kockami, ktoré nosím v lekárničke som schopný pripraviť si 8 chutných teplých jedál. Keďže som zvolil postup nenáročný na spotrebu soli ( niektoré recepty uvádzajú odslizenie formou zasolenia ) ušetril som si aj túto… Pokiaľ ste vonku a chcete sa prestravovať len z toho čo získate v prírode, je slimák dobrou voľbou na vyváženie zelenej potravy ktorej je všade dosť.  Hlavne nepotrebujete povolenky, zbrojný preukaz a neporušujete zákon.

Ak ťa článok zaujal tak nás lajkni na FB a vždy budeš vedieť keď zavesíme nový článok. ( https://www.facebook.com/opreziti )

P1100798

500 g Slimáka záhradného.

P1100805

Nocovali v igelitovom vrecku s dierkami. Aby sa vyšpinili. Štandardne to trvá dva a viac dní ale v provizórnych podmienkach pomôže aj tá jedna noc.

P1100807

Prvé prepláchnutie vodou.

P1100814

Prvé varenie. Viem, smutný moment, ale bez toho to nejde.

P1100822

Po prvom, 15-minútovom varení.

P1100824

Uvoľnenie z ulity.

P1100830

Oddelený sval od zbytku tela.

P1100836

Každý slimák bol potom rozrezaný na polovicu.

P1100841

Druhé varenie v soli.

P1100839

Odslizovanie s papierovou vreckovkou.

P1100844

Pred tretím, posledným varením. Slimáky, uchovec, kozonoha, rebríček, lipkavec, žihľava, skorocel.

P1100848

Už celkom dôkladne pripravené slimáčie nohy.

P1100849

Do polievky šli najprv slimáky a uchovec. Po 15 minútach boli pridané zeleninky.

P1100856

A o tomto to všetko bolo. Chutný vývar a hutné jedlo, ktoré zasýtilo.

Comments

comments

Ďaľšie články