Slimáky s medvedím cesnakom a šťaveľom kyslým

Na potulkách sa snažím držať zásady, že si stravu a vodu zabezpečím z dostupných zdrojov. Tento krát, pri zbere medvedieho cesnaku sa mi podarilo pozbierať aj niekoľko kúskov slimáka záhradného. Cestou som sa snažil nájsť ešte šťaveľ kyslý ako náhradu za citrón.

Na táborenie som si našiel ohnisko na lúke. K dispozícii som mal len málo vybavenia – ešus s pokrievkou a niekoľko igelitových vreciek. Z prinesených ingrediencií na varenie len trochu soli a korenia.

Slnko začalo silnieť a tak som sa rozhodol pre zapálenie ohňa pomocou lupy. Z  ohniska som vytiahol starý uhlík, rozžeravil ho, vložil do hniezda zo suchej trávy s trochou brezovej kôry a hniezdo som rozfúkal. Blízky lesík sa postaral o palivo.

Dal som variť asi liter a pol vody a usmrtil som v nich slimáky. Tieto som tam nechal variť  5 minút. Po vytiahnutí som ich špicatým papekom jednoducho povyťahoval z ulít a oddelil som svalnatú nohu od zvyšku tela.

20180419_065703 20180419_085606 20180422_084816 20180422_091115 20180422_101051

Áno, spomenul som si na videá, kde borec zjedol živého slimáka, ale našťastie nepatrím k ľuďom, ktorí zbytočne ohrozia svoje zdravie. Jedlo som si potreboval vychutnať a nie sa modliť za to, aby som sa ešte v zábere nepozvracal 🙂

Opäť som dal variť vodu a nohy som v nej varil 15 minút s opakovaným odstraňovaním peny a stuhnutého hlienu z povrchu. Po 15 minútach som vodu zlial a k slimákom pridal popol a drť uhlíkov z pahreby, aby trochu stiahli sliz, ktorý sa stále na nohe vytváral. Tieto som potom poriadne povytieral suchou trávou.

Nohy som opláchol, pozdĺžne rozkrojil a opäť dal na 15 minút variť. Medzitým som opláchol a nakrájal bylinky.

Po pridaní slimákov, som zmes zamiešal, posolil a pridal trošku korenia. Konštatujem, že v porovnaní z čisto vareným slimákom s trochu zemitou, v závere sladkastou chuťou, bolo jedlo príjemne osviežujúce a kombinácia medvedieho cesnaku a šťaveľu sa mi opäť osvedčila.

20180422_111410 20180422_112618 20180422_112646

Aby som to celé zhrnul – neohrozujte svoje zdravie zbytočnou konzumáciou surových slimákov, používajte len bezpečne identifikované jedlé rastliny. na prípravu slimákov vám stačia 3 litre vody a štipka soli. Keďže som nekonzumoval slimáky celé, nepotreboval som riešiť ich vyčistenie a vyprázdnenie tráviaceho traktu. Pokiaľ prišli nádoby do styku s tepelne neupravenou stravou, vždy som ju dezinfikoval vypálením nad pahrebou. Aj s prípravou a likvidáciou ohňa mi proces nezabral viac ako 1,5 hodiny.

Comments

comments

Môže sa Vám ešte páčiť...