Sobotný obed

Ako už máme vo zvyku, vybrali sme sa s Utonom ochutnať, čo nové sa urodilo na lúkach. Ako už mám vo zvyku, nakoniec som nedošiel a Uton šiel sám. Zaváhal som….

Chutné a nazbierané na lúke.

Dva dni už prší a ja idem doma vyskočiť z kože. Chystám sa von a aj keď tuším, že sa nikto nepridá, vytáčam niekoľko čísel. Vyrážam sám.

Cieľom je spraviť si uspokojivý sobotný obed. Idem na istotu a na lúkach nachádzam všetko čo potrebujem. Alchemilka, cesnačka, žerušnica, kozonoha, púpava, skorocel, lipkavec, žihľava. Odrežem aj niekoľko mladých pichliačov, uvidím či sa rozvaria a ako chutia. Nedá mi to, a beriem aj niekoľko jarných bylí prasličky.

Ak máte chuť stráviť s nami v lese pár nocí a skúsiť si techniky prežitia v prírode, pozrite si ponuku našich kurzov na https://kurzy.survivor.sk .
Kurzy prežitia so survivor.sk.

Cesnačka lekárska Alchmilka obyčajná Žihľava Žerušnica

Dostávam sa ku kobercu tvoreného kozonohou a v jej blízkosti rastie aj krkoška – veľmi podobné rastliny, až na to, že krkoška je mierne jedovatá. Odlišujem kozonohu podľa vône a absencii chĺpkov na stonkách. Špenátu už mám dosť a tak sa ponáhľam do lesa urobiť prístrešok na prácu a varenie. Strechu z igelitovej celty staviam pomerne vysoko nad ohnisko, hlavne kvôli komfortnej práci, dymu a riziku poškodenia. Hľadám suché drevo a po chvíli nájdem práchnivý kmeň borovice. Vrchné vrstvy sú premočené, ale vnútro je suché a bohaté na mastné drevo.

Zelenina 1 Zelenina 2 Zelenina 3 Zelenina 4

Kozonoha hostcová Krkoška voňavá Mäta Lipkavec

Oheň horí a ani moc nedymí, zato príjemne hreje. Suším okolo ohňa mokré drevo a keďže sa vietor nevie rozhodnúť odkiaľ ide fúkať, staviam si primitívnu zábranu proti dymu. Začínam triediť rastliny, odkladám cesnačku a žerušnicu, ktoré nejdem tepelne spracovávať, pridávam len trocha soli, octu a oleja a snažím sa pripraviť z toho pastu na natretie placiek. Výsledok je chutný. Prasličky zbavujem sčernalých a tvrdších zárodkov listov a dávam ich do rozohriateho oleja. 10 minút čakám, vyberám ich a chutnám. Hm… byľ, na prvý, pohľad nechutí zle, ale necháva mi v ústach nepríjemnú horkastú pachuť, možno náhoda. Skúšam druhú, ten istý výsledok. Namrzene chutnám teda palice súkvetia a môj dojem sa zlepšuje, chutia naozaj výborne.

PrasličkyChutné súkvetia prasličky Na ohni Ready

Mastné drevo Nadpojenie povrazu pásom kôry Lipkavec Prvosienka jarná

Do ešusu dávam ostatné rastliny  a 20 minút ich varím. Nasilu vypijem jeden – dva dúšky nevábneho, ale asi zdravého vývaru a zvyšok vody použijem na opláchnutie rúk. Zmes sekám na kašu a solím. Zo zvyškov polohrubej múky a z niekoľkých podozrivých ovsených vločiek hnietim cesto a vytváram špenátom plnenú buchtu. Ide to ľahko a tak rýchlo robím aj druhú. Predsa len mám obavy, či sa mi to podarí dobre pripraviť a tak zvyšnú časť zelenej hmoty miešam z múkou a vločkami a pečiem ich ako placky. Buchty sa podarili a náplň bola osviežujúca. Samozrejme trocha korenín a horčice by nič nepokazili.. 🙂

Plnka 2 Plnka 3 Rolky Chutná a nazbierané na lúke.

Placky sú tiež gut, akurát sú hrozne suché. V duchu si nadávam, prečo som nezobral mätu okolo ktorej som išiel, troch kysličky a repík, ktorý bol tiež k dispozícii. No nič, zapíjam placky vodou a uvedomujem si, že mám k tomu cesnačkový šalát. Dávam ho medzi placky a je to lepšie… Medzičasom prestáva pršať a tak si  pomerne sýty vychutnávam cestu domov.

Placka na panvici. Placka so šalátom Cesnačka+žerušnica Cesto

Comments

comments

Ďaľšie články