„Káva“ z púpavy

pupavaNiekedy si na potulkách v prírode pripravíme kávový nápoj z koreňov čakanky alebo púpavy. Vykopané korene očistíme, hodíme do ešusu a na pahrebe usušíme a čiastočne upražíme. Rozhodol som sa, že si pripravím malú zásobu tejto „lokálnej kávoviny“ aj doma, kde mám k dispozíciu rúru a proces praženia môžem urobiť dôkladnejšie.

Vykopal som 10-15 koreňov púpavy. Čím bohatšia bola koruna listov, tým väčší bol koreň. Rozdiely vo veľkosti koreňov môžu byť výrazné a tak ak máte možnosť, vykopávajte len púpavy s veľkým množstvom listov. Doma som korene dôkladne očistil pod tečúcou vodou.Nakrájal som ich na veľmi malé kúsky a rozložil som ich po zapekacej mise.

 

Asi po hodine a pol v rúre nastavenej na teplotu 120 °C sa kúsky úplne presušili. Uderil som teplotu 250 °C a nakrájané korene boli za 20 minút krásne hnedé a z rúry bolo cítiť príjemnú vôňu.

Upražené korene sa veľmi ľahko dali rozvaľkať valčekom na cesto na jemný prach.

Hneď som si spravil jednu šálku, v ktorej som rozpustil tak 2/3 čajovej lyžičky koreňov, ktorú som vysypal do sitka na čaj, aby som potom nemusel nápoj cediť. Výsledok bol vynikajúci. Takýto nápoj detoxikuje a čistí krv a pomáha žlčníku a pečeni. Keďže ja robím nápoj z necelej kávovej lyžičky pražených púpavových koreňov, podarilo sa mi vyrobiť materiál tak na 10-15 šálok. Pijem ho, keď mi príde chuť na kávu v neskorších hodinách a doprajem si ho aj ráno po nociach kedy ponocujem.

pupava1

Vykopaná púpava.

pupava2

Korene púpavy.

pupava3

Umyté a nakrájané.

pupava4

Usušené.

pupava5

Upražené.

pupava6

Podrvené.

pupava7

Chutné.

Comments

comments

Ďaľšie články