Ryba varená v listoch – jedlo v prírode

Jedlo z prírody. Krátka správa o tom, ako pripraviť v teréne malú rybku. Uton vybral jednoduchý postup – varenie (údenie, pečenie) v listoch. Oheň zapálil iskrou z firesteelu do brezovej kôry. K tomu uvaril aj príjemné video…

Ryba varená v listoch (9)

 

Podvečer ideme s otcom k vode trochu si zarybárčiť. On chytá na ťažko ja na plavák. Na rozdiel od neho nepotrebujem veľký úlovok, a tak po pár pustených podmierečných pleskáčikoch, vyťahujem červenoočku. Idem si ju pripraviť tradične zálesácky len tak v listoch.

Očistil som staré ohnisko a keďže fúkalo, vyhĺbil som kvôli bezpečnosti aj malú jamku. Hlinu ukladám okolo, nakoniec ňou ohnisko pri odchode zasypem. Vďaka rybárom a kemperom je popadané drevo pozbierané a tak vyberám pár zachytených konárov. Väčšinou topole a vŕby. Zberám z kmeňov briez papierové šúplatky na podpal. Cestou som natrhal listy vŕby a kozonohy.

Drevo, ktoré je po daždi mokré, ukladám okolo ohniska. Rybka je malá a stačí malá pahreba, ktorá vydrží 15-20 minút, preto väčšie polienka vyberám a ukladám na bok.

Rybke som odrezal hlavu a vybral vnútornosti, žiadnu ďalšiu úpravu robiť netreba.

Na pahrebu som uložila vrstvu listov vŕby, potom kozonohy, na ne som umiestnil rybku a tú som opäť prikryl listami kozonohy a vŕby. Usmernil som pahrebu pod rybkou tak, aby chladla čo najpomalšie a dym prechádzal okolo rybky.

Po 15 minútach som listy odhrnul. Ryba bola urobená. Mäso,  koža a kosti sa od seba ľahko oddeľovali. Drobučké kostičky sa dali požuť a nespôsobili mi žiadne ťažkosti. Večera bola chuťovo výborná – mäkká a vyúdená, takže mi nevadilo, že nie je posolená.

 

Ryba varená v listoch (2)
Ryba varená v listoch (6)
Papier z brezy na zachytenie iskry z kresadla
Ryba varená v listoch (7)
Ryba varená v listoch (5)
Ryba varená v listoch (9)

Comments

comments

Ďaľšie články