Spracovanie kože z jelenice – miazdrenie

Uton nám poslal článok a video k miazdreniu kože z jelenice. Spracovanie kože patrí k témam staroživota, dlhodobého prežitia a zálesáctva.

Miazdrenie je jeden z krokov, ktorý predchádza samotnému čineniu kože.

Miazdrením sa z kože odstránia zvyšky mäsa, podkožného tuku a blán. Koža sa skladá z troch vrstiev – z pokožky, zamše (škáry) a podkožného väziva (miazdro). Pri spracovaní nás zaujíma práve škára, podkožné väzivo musí a pokožka môže byť odstránená. Keďže manuálnym miazdrením nikdy neodstránite všetko čo treba, ide hlavne o narušenie spodnej vrstvy kože a zabezpečenie čo najlepšieho preniknutia činiacich roztokov do škáry, v ďaľších krokoch spracovania kože.

Viac o spracovaní kože nájdete v našich predchádzajúcich článkoch.

Spracovanie zvieracej kože – Časť 0. – Garbiarstvo

Spracovanie zvieracej kože – Časť I. – Teória

Spracovanie zvieracej kože – Časť II. – Ako na to?

Činenie diviačej kože

P1130819

Tentokrát som sa dostal k zimnej koži z jelenice. Volá mi známy či chcem. Chcem. Obťažujem ho s darovacou zmluvou, aby som sa vyhol prípadným nepríjemnostiam.

Koža je týždeň stará, odložená len tak v chlade. Vrece je ľahké a tak predpokladám, že je dobre stiahnutá alebo malá 🙂 Po skúsenosti s miazdrením diviačej kože indoor idem napriek horšiemu počasiu pracovať von. Prichádzam do vhodného priestoru vyberám a hodnotím kožu. Stiahnutá je zručne, ale zbytočne rýchlo. Na niekoľkých miestach sú hlboké zárezy, niekde je prerezaná úplne. Keďže darovanému psovi na zuby nepozerám, namáčam už schnúcu kožu vo vode, aby sa mi s ňou lepšie pracovalo.

P1130812

Čakám asi 2 hodiny. Začína snežiť a cítim, že aj mrznúť. Rozmýšľam ako mrznúcu kožu spracujem. Vyberám plátené rukavice (nech sa mi tuk a blany nešmýkajú), jeden ostrý, jeden menej ostrý nôž a pokusne aj nôž na vydlabávanie lyžičiek. Po chvíli pracujem už len s ním. Jeho oblá špička, krásne vniká medzi blany a nehrozí pri tom prerezanie/prepichnutie kože.

 P1130820  P1130823  P1130821

Koža nie je ideálne vláčna a po hodine a pol, naozaj v mraze tuhne. Týmto pádom to začína byť pomerne ťažká práca. Chvalabohu, už toho nemám veľa, kožu čistím od stredu k okrajom, ktoré nakoniec mierne orezávam. Zbieram blany, zvyšky mäsa a tuku, nech to neláka prípadné dravce. Skladám kožu kožušinou k sebe a nesiem ju domov, kde ju vyčiním.

Comments

comments

Ďaľšie články